Γενικά στοιχεία
Είτε κατά τη διάρκεια ενός κύκλου συνεδριών, είτε σε μια διαδικασία αξιολόγησης, έρχεται η στιγμή να προτείνουμε ένα παπούτσι. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τις προϋποθέσεις για τα παρακάτω στοιχεία:
– καλύτερη ευθυγράμμιση
– ισορροπία
– μείωση της πιθανότητας μακροχρόνιων τραυματισμών.
Πολλοί γονείς παραβλέπουν τη σημασία ενός κατάλληλου παπουτσιού. Προβάλουν άλλα κριτήρια επιλογής (δεν είναι όμορφο το αθλητικό, ζεσταίνεται το πόδι, οι παντόφλες είναι πιο άνετες) τα οποία όπως αποδεικνύεται και από μια νέα έρευνα θα έπρεπε να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.
Ερευνητικά δεδομένα
Η Marise Carina Breet και οι συνεργάτες της, το 2022 εξήγαγαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία δείχνουν ότι σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Άλλωστε θεωρούμε πως οι συνάδελφοι τουλάχιστον, αντιλαμβάνονται ότι τα παπούτσια έχουν μια θέση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες του ICF. Με μικρότερη έστω αξία.
Στην έρευνα λοιπόν βρέθηκε ότι πολλά παιδιά, διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν παραμορφώσεις. Tόσο στα πόδια, κυρίως όμως στα δάκτυλα, επειδή φορούν ακατάλληλα παπούτσια. Τα σχολικά παπούτσια βρέθηκε να είναι είτε πολύ κοντά, πολύ μακριά ή πολύ στενά για τα πόδια τους. Το 59% των παιδιών φορούσε παπούτσια που δεν είχαν το σωστό μήκος. Το 98% των παπουτσιών ήταν πολύ στενά για τα πόδια τους. «Το να φοράνε τα παιδιά παπούτσια που δεν εφαρμόζουν, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ποδιών τους. Μπορεί να επιφέρουν διάφορες παραμορφώσεις στα πόδια, ακόμη και μυοσκελετικά προβλήματα όπως πόνος στη μέση αργότερα στη ζωή τους», λένε οι Marise Breet και Ranel Venter, από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch.
Συμπεράσματα
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θεωρήσουμε ήσσονος σημασία το κατάλληλο παπούτσι, ας θυμηθούμε τα παραπάνω. Και θέλει ακόμη πιο μεγάλη προσοχή η περίοδος των διακοπών. Γιατί τότε το παιδί συνηθίζει στο γυμνό πολλές φορές πέλμα και η προσαρμογή στη χρήση παπουτσιών, είναι ακόμη πιο κρίσιμη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Marise Carina Breet et al, (2022), Are habitually barefoot children compelled to wear ill-fitting school shoes? A cross-sectional study, BMC Pediatrics DOI: 10.1186/s12887-022-03263-9